Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Elektros energetikos sistemos integracija į Europos elektros energetikos sistemas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • Arunasx
    replied
    Naujosios jungtys elektrą rinkoje atpigino 13%
    2016 m. vidutinė elektros kaina „Nord Pool“ Lietuvos prekybos zonoje buvo mažiausia per visą biržos istoriją ir siekė 36,5 EUR/MWh. Pernai metų elektros kaina rinkoje buvo 13% žemesnė nei 2015 m. ir ketvirtadaliu žemesnė nei 2014 ir 2013 metais.

    „Naujųjų jungčių „NordBalt“ ir „LitPol Link“ poveikis rinkai viršijo mūsų lūkesčius. Kartu su latviais esame vieninteliai Baltijos ir Šiaurės šalyse, kur vidutinė elektros rinkos kaina pernai krito. Naujosios jungtys leido diversifikuoti elektros importo šaltinius ir to naudą pajutome nuo pirmųjų jungčių veikimo dienų. Jos ne tik atvėrė kelią į Europą, bet ir smarkiai pakeitė elektros rinkos žaidėjų elgseną. 2016 m. parodė, kad nuo šiol esame priklausomi nuo įvykių ir tendencijų daug didesnėse Lenkijoje ir Švedijoje, ir vietos gamintojai turi išmokti konkuruoti naujomis sąlygomis“, – pranešime spaudai cituojamas Daivis Virbickas, Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ generalinis direktorius.
    „Litgrid“ skaičiuoja, kad 2016 metais „LitPol Link“ buvo prieinama rinkai 96%, o „NordBalt“ – 78% laiko per metus. Tarptautinės elektros jungtys tarp Latvijos ir Estijos, kurių nepakankamas pralaidumas iki naujųjų jungčių turėjo didžiausią įtaką kainų skirtumams tarp Estijos ir Latvijos bei Lietuvos prekybos zonų, buvo apkrautas ketvirtadaliu mažiau nei 2015 metais.

    Visgi, „LitPol Link“ lieka daugiausia uždarytas prekybai kryptimi Lietuva – Lenkija. Keletą kartų per praėjusius metus „LitPol Link“ jungtimi Lietuva ir Lenkija naudojosi sistemos patikimumui užtikrinti. „Litgrid“ naudojosi jungtimi kaip avariniu rezervu 141 valandą, Lenkijos sistemos operatoriui PSE „LitPol Link“ kaip rezervo prireikė iš viso 18 valandų.
    „Nord Pool“ biržos sistemos vidutinė metinė kaina kilo 28% iki 26,9 EUR/MWh, o Estijos, Suomijos, Danijos ir Švedijos prekybos zonose kainos augo nuo 5 iki 25%. Lenkijoje kaina išliko pastovi ir siekė 37,3 EUR/MWh.

    nepalankiai susiklosčiusios aplinkybės Vakarų Europoje ir Skandinavijoje lems, kad pirmasis 2017 m. ketvirtis Lietuvoje elektros rinkoje bus rizikingesnis ir dėl to brangesnis. Tokią pat prognozę išsako ir „Litgrid“ vadovas.
    „2017 m. kainą elektros rinkoje diktuos Šiaurės šalių hidroelektrinių ir vėjo elektrinių gamybos apimtis. Kadangi pernai rudenį Šiaurės šalių hidroelektrinių gamyba mažėjo, galima prognozuoti, kad ir pirmąjį šių metų ketvirtį elektros kainos nebus žemos. Išankstiniai sandoriai rodo, kad šiais metais Lietuvos prekybos zonoje vidutinė kaina gali būti panaši kaip ir pernai, svyruoti nuo 33,9 iki 37,7 EUR/MWh“, - sako p. Virbickas.
    http://vz.lt/sektoriai/energetika/20...ojeatpigino-13

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    Pigiausia Baltijos šalių sinchronizacija per Lenkiją
    Šiandien Briuselyje Europos Komisija (EK) turėtų pagaliau paskelbti, kuris Baltijos šalių elektros perdavimo sistemos sinchronizavimo su Europa variantas yra priimtiniausias. Studiją EK užsakymu atliko JRC (Joint Research Centre, liet. Jungtinio tyrimų centro) ekspertai.

    Išankstinės išvados Briuselyje uždaru formatu buvo pristatytos lapkričio 21 d.
    http://vz.lt/sektoriai/energetika/20...ja-per-lenkija

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    Tikroji Lietuvos pasitraukimo iš BRELL žiedo nauda – technologinė

    http://www.delfi.lt/verslas/energeti....d?id=71833306

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    Bus nagrinėjamos antros elektros jungties su Lenkija galimybės

    http://verslas.lrytas.lt/energetika/...-galimybes.htm

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    Sinchronizaciją Lenkijos politikai guldo ant mokslininkų pečių
    Baltijos šalių elektros tinklo sinchronizacija su Vakarų Europos elektros tinklais yra paskutinis Lietuvos energetinės nepriklausomybės nuo Rusijos garantas. Lietuva tai laiko strateginiu tikslu ir dėlioja infrastruktūros gerinimo planus, tačiau kaimynai tokio ryžto nedemonstruoja.

    Lenkijos atstovai pareiškė, kad politiniai sprendimai bus priimti tik po to, kai pasirodys šiuo metu Europos Komisijos tyrimų centro JRC (angl. Joint Research Centre) atliekamos Baltijos šalių sinchronizacijos su kaimyninėmis elektros sistemomis galimybių studija. Jos rezultatų laukiama 2016 metų spalio mėnesį.
    Tokias žinias išgirdo Lietuvos energetikos ministerijos ir energetikos sektoriaus bendrovių atstovų delegacija, šią savaitę apsilankiusi Lenkijoje ir susitikusi su kolegomis kaimynystėje.
    Elektros tinklo sinchronizacijos projekto sėkmei yra būtinas regioninis šalių bendradarbiavimas. Tačiau kol kas ne viskas einasi taip, kaip norėtųsi. Kaip teigia Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“, sinchronizacijos su žemynine Europa scenarijai jau anksčiau nagrinėti bent šešiose didelės apimties studijose, kuriose techninės galimybės tokiam projektui realizuoti įvertintos ir teisiniais, rinkos bei investicijų aspektais.
    Estija JRC studijos rezultatų laukia tam, kad įsitikintų, ar ne geresnis būdas pasitraukti iš Maskvos valdomo BRELL žiedo būtų sinchronizuojantis su Šiaurės šalių elektros tinklais.

    Lietuvos ir Lenkijos elektros jungtis „LitPol Link“ nuo vasario mėnesio veikia normaliu režimu, tačiau, „Litgrid“ duomenimis, dėl Lenkijos sistemos operatoriaus taikomų jungties galios ribojimų per pusmetį vidutinis pralaidumas iš Lenkijos į Lietuvą siekė 221 MW – mažiau nei pusę jungties galios. Daugiau nei du trečdalius laiko, kai veikia „LitPol Link“, iš viso nebuvo galimybių elektros srautui į Lietuvą.

    Susitikimo metu, tiesa, buvo gautas tradicinis Lenkijos elektros tinklų operatoriaus atsakymas – elektros jungties pralaidumas prekybai ribojamas tam, kad būtų užtikrintas Lenkijos elektros sistemos saugumas.
    „Per didelis elektros antplūdis į mūsų sistemą galėtų priversti dažnai išjungti elektros gamybos blokus, o vėliau juos vėl tektų įjungti. Kasdienis blokų junginėjimas gali privesti prie daugybės gedimų, o blogiausiu atveju – prie visiško jų išjungimo“, – portalui „biznesalert.pl“ teigia PSE atstovai.
    „Vis tik, 500 MW elektros energijos tokio dydžio sistemai kaip Lenkija yra pakankamai nereikšminga, kad keltų klausimus dėl tokios rizikos pagrįstumo“, – teigia „Litgrid“ atstovai ir pažymi, kad nepaisant kelių kreipimųsi raštu išsamaus paaiškinimo, kodėl jungtis negalėtų veikti visa galia, kol kas nėra sulaukę.
    Klausimą, ar „LitPol Link“ ribojimai nepažeidžia Europos Sąjungos konkurencijos taisyklių taip pat yra iškėlusi Estijos energetikos bendrovė „Eesti energia“.


    http://vz.lt/sektoriai/energetika/20...slininku-peciu

    Komentuoti:


  • vilnews
    replied
    Polish EnMin: Baltic synchronization with Poland would be technically difficult
    http://www.baltic-course.com/eng/energy/?doc=121595

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    Energetikos elitas negaili pastabų: teks nudirbti daug darbų

    http://verslas.lrytas.lt/energetika/...daug-darbu.htm

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    Energetikai rengiasi netgi už Visagino atominę elektrinę svarbesniam projektui
    Lietuvos energetikos instituto (LEI) parengta Nacionalinė energetikos strategija (NES) nepateikia konkretaus atsakymo – statyti Visagino atominę elektrinę (VAE) ar nestatyti, tačiau jos nėra arba ji nereglamentuota nė viename iš nagrinėtų bazinių scenarijų.

    Trys iš keturiolikos scenarijų, kuriuose VAE buvimas numatytas, energetikos sektoriaus plėtros ir funkcionavimo išlaidos yra bene didžiausios. Be to, VAE beveik neprisidėtų prie šalies energetinio saugumo didinimo, nes jį suteikti turėtų kiti projektai, tarp kurių svarbiausias – sinchronizacija su kontinentinės Europos sistema.

    Skaitykite daugiau: http://www.delfi.lt/verslas/energeti....d?id=71283570

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    „Litgrid“ šiemet skelbs sinchronizavimui su Europa svarbių projektų rangos konkursus
    http://www.15min.lt/verslas/naujiena...sus-664-618119

    Komentuoti:


  • bato_usai
    replied
    Užbaigus jungtis – nauji strateginiai klausimai
    http://vz.lt/sektoriai/energetika/20...niai-klausimai

    Šių metų pradžioje dvi elektros jungtis užbaigęs Lietuvos elektros perdavimo tinklo operatorius „Litgrid“ pradeda kitą didįjį projektą – pasiruošimą sinchronizacijai su Vakarų šalimis.

    Apie tai pristatydamas bendrovės veiklos rezultatus visuomenei trečiadienį pasakojo Daivis Virbickas, generalinis „Litgrid“ direktorius.

    Pirmasis 2016 m. startuojantis elektros tinklo projektas – Vilniaus elektros mazgo stiprinimas. Šio elektros mazgo stiprinimas reikalingas ne tik tam, kad geriau būtų pasiruošta darbui atsijungus nuo BRELL žiedo. Tokį poreikį lemia augantis elektros vartojimas ir mažėjanti elektros gamyba Vilniaus mieste.

    Antrasis projektas, skirtas pasiruošimui sinchronizacijai su Vakarų Europa – Ignalinos AE transformatorių pastotės rekonstrukcija. Ją rekonstruojant bus siekiama atskirti persipynusias Baltarusijos ir Lietuvos sistemas, kad prireikus sinchronizacijos projektą būtų galima įgyvendinti sparčiau. Taip pat, pažymi p. Virbickas, čia reikės prie elektros tinklo prijungti Ignalinos AE branduolinių atliekų saugyklą.

    Šiais metais taip pat pradedamas pasiruošimas izoliuoto Baltijos šalių elektros sistemų darbo bandymui. Bandymas, ar Baltijos šalys gali veikti atskirtos nuo aplinkinių šalių, taip pat reikalingas elektros tinklų patikimumui patikrinti. Paskutinį kartą toks bandymas atliktas 2002 m., šiais metais pradedami parengiamieji darbai ir analizė. 2017 m. II ketvirtyje planuojama nustatyti datą, kada šie bandymai bus vykdomi. Tikimasi juos atlikti iki 2018 m.

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    Virbickas: sinchronizacijai reikia stiprios lenkų paramos
    Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimas elektros jungčių srityje „juda tinkama linkme, bet užima laiko“, sako Daivis Virbickas, „Litgrid“ vadovas.

    Lietuvos siekis atsijungti nuo iš Maskvos valdomos BRELL elektros sistemos ir sinchronizuoti savo elektros tinklų darbą su kontinentinės Europos tinklais negali judėti į priekį be Lenkijos pagalbos – per šią šalį dviem jungtimis (kurių viena, „LitPol Link“ jau veikia) Lietuva ir likusios Baltijos šalys turėtų prisijungti prie Vakarų.
    http://vz.lt/sektoriai/energetika/20...-lenku-paramos

    Komentuoti:


  • bato_usai
    replied
    Estai vis dar laukia studijos dėl sinchronizacijos

    Baltijos šalys „vis dar diskutuoja, ar sinchronizuoti elektros tinklus su Vidurio Europos ar Skandinavijos tinklais“, – teigia Kristenas Michalas, Estijos ekonomikos ministras.

    Jo teigimu, šiuo metu atliekamos studijos rezultatai parodys, kuris iš dviejų galimų variantų yra parankesnis. Studiją dėl elektros tinklų sinchronizacijos su Skandinavija planuojama užbaigti iki šių metų pabaigos.

    Baltijos šalys sutinka dėl to, kad šalių elektros tinklus reikėtų atskirti nuo BRELL žiedo, tačiau Estijos ir Lietuvos pozicijos vis dar skiriasi. Estai svarsto, ar nevertėtų jų elektros tinklo jungti prie Skandinavijos tiesiant naują jūrinę elektros jungtį su Suomija. Lietuva yra jau nutiesusi 500 MW žemyninę jungtį su Lenkija „LitPol Link“, tačiau sinchronizacijai prireiktų dar vienos.

    Drauge su Baltarusija ir Rusija vienoje elektros tinklų sistemoje esančios Baltijos šalys siekia atsijungti nuo centralizuotai iš Maskvos valdomos sistemos ir taip padidinti šalies energetikos sistemos saugumą. Be to Lietuva, atsijungusi nuo BRELL žiedo, turėtų galimybę efektyviau atsiriboti nuo pasienyje su Baltarusija statomoje Astravo atominėje jėgainėje pagaminamos elektros energijos.

    Sinchronizacija per Lenkiją, švedų „Gothia Power“ 2013 m. rudenį atliktos studijos duomenimis, galėtų įvykti 2025 m. realistiniu scenarijumi. Tiesa, toks švedų nupieštas scenarijus atrodo esąs perdėm optimistinis.

    „Tokie projektai užtrunka. Jei ir pavadino realistiniu, tačiau jis turi ir optimistinį prieskonį“, – VŽ yra sakęs Daivis Virbickas, Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ vadovas.

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    „Litgrid“ renčia paruošiamuosius darbus sinchronizacijai
    Lietuvos elektros tinklo operatorius AB „Litgrid“ dėlioja sinchronizacijai su Vakarų Europa reikalingų darbų planus. Bendrovė planuja iki 2020 m. rekonstruoti Ignalinos, o iki 2024 – ir Vilniaus elektros pastotes.

    Investicijų sumos dar neskelbiamos – viešųjų pirkimų konkursai turėtų būti paskelbti šiais metais. Preliminariai pirkimus Ignalinos AE pastotės darbams planuojama vykdyti nuo šių metų kovo iki spalio pabaigos, o statybos darbų pradžia numatyta 2017-ųjų gruodį.
    „Sinchronizacija su Vakarų Europos tinklais yra sudėtingas kompleksinis projektas, apimantis daugybę techninių, inžinerinių ir informacinių technologijų sprendimų, o atskiri darbai turi būti suplanuoti ir netrukus pradėti vykdyti atsižvelgiant į jų trukmę, apimtis ir investicijas. Sinchronizacijai reikalingi ir tarptautiniai susitarimai, ir vidiniai tinklo plėtros projektai, o kai kuriuos įgyvendinti pradėsime jau šiemet“, – išplatintame pranešime spaudai cituojamas Daivis Virbickas, „Litgrid“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius.
    Atsižvelgiant į atliktas studijas (jų yra 6, atliekama 7-oji), planuojama rekonstruoti dvi pastotes, kurios laikomos pasienio pastotėmis – Ignalinoje ir Vilniuje.

    Rekonstruojant elektros pastotę ties Baltarusijos siena, Ignalinoje, siekiama aiškiai atskirti Lietuvos elektros sistemą nuo Baltarusijos ir taip pasirengti Lietuvos elektros tinklų sinchronizacijai su Vakarų Europa. Taip pat – mažinti pastotės išlaikymo kaštus (3–4 kartus), keturis kartus sumažinti techninių gedimų skaičių.
    Ši pastotė pradėta eksploatuoti 1981 m. ir daugumos įrenginių būklė – kritinė. Be to, pastotės funkcionalumui užtikrinti reikalingas suspaustas oras tiekiamas iš Ignalinos AE priklausančių kompresorių, o tai tinklo operatoriui kelia abejonių dėl šios paslaugos tiekimo galimybės ateityje. Esama sistema yra stipriai integruota su Baltarusijos elektros sistema, mazgo patikimumas stipriai priklauso nuo 330 kV linijos į Baltarusiją darbo režimo.
    Vilniaus pastotės rekonstrukcija, savo ruožtu, numatyta siekiant dorotis su didėjančiu Vilniaus elektros poreikiu ir mažėjančia gamyba pačiame Vilniaus mieste. 2014 m. atskirų 110 kV Vilniaus regiono tinklo pastotės gaios poreikis siekė 550 MW, 2025 m., prognozuojama, jis višys 700 MW. Dalis projekto elementų – pavyzdžiui, naujos 330 kV elektros linijos Vilnius-Vilnia-Neris statyba ir Vilnios 330 kV skirstykla – taip pat padės Lietuvai pasiruošti elektros tinklų sinchronizacijai su Vakarų Europa.
    Be šios elektros linijos, planuojama statyti elektros liniją tarp Viniaus ir Lietuvos elektrinės Elektrėnuose, stiprinti Viniaus transformatorių pastotę, statyti 110 kV liniją Neris-Baltupis ir rekonstruoti 110/10 kV Baltupio transformatorių pastotę, bei rekonstruoti Neries pastotę.

    http://vz.lt/sektoriai/energetika/20...nchronizacijai

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    Marošas Šefčovičius: atsakymų dėl Baltijos šalių sinchronizavimo laukiama vasarą
    Europos Sąjungos (ES) tyrėjai iki šių metų vasaros ketina parengti pasiūlymus, kaip geriausiai sinchronizuoti Baltijos šalių ir Vakarų Europos elektros tinklus, sako Lietuvoje viešintis Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotojas Marošas Šefčovičius, atsakingas už energetikos sąjungą.

    „Sinchronizavimas yra svarbus klausimas ir mes sutarėme, kad dėsime visas pastangas, kad Europos Sąjungos jungtinis tyrimų centras šiais metais pateiktų savo rezultatus ir siūlymus, kuris sinchronizavimo proceso kelias būtų ekonomiškai naudingiausias ir priimtiniausias. (...) Ekspertai atliks savo skaičiavimus ir savo pasiūlymus turėtų pateikti šių metų vasarą“, - pirmadienį po susitikimo su premjeru Algirdu Butkevičiumi Vilniuje teigė M.Šefčovičius.

    Pasak jo, ekspertų pasiūlytas sichnronizavimo sprendimas padės toliau vystyti šį Baltijos šalių energetinei nepriklausomybei svarbų projektą.

    „Tuomet reikės politinių Baltijos šalių sprendimų, jog jos sutinka sinchronizuotis pasiūlytu būdu. Tuomet reikės išspręsti techninius ir finansinius projekto aspektus ir kartu bendradarbiauti su kaimynėmis, kurias šis projektas taip pat palies. Mūsų visų interesas yra, kad ši sudėtinga užduotis būtų atlikta iki 2025 metų“, - kalbėjo EK pirmininko pavaduotojas.

    Šiuo metu Baltijos valstybės veikia vadinamajame BRELL žiede, kuris sujungia tris Baltijos šalis, Baltarusiją ir Rusiją. Nutiesus ir pradedant veikti naujoms linijoms iš Lietuvos į Lenkiją ir Švediją, kur yra didesnė - 400 kilovoltų įtampa, jau pastatyti srovės keitikliai. Baltijos šalių elektros sistemai su 330 kilovoltų įtampa norint veikti vieningai su Europa, reikėtų didesnės įtampos jų vidaus tinkluose.

    Tačiau sinchronizavimo siekiama ne tik dėl technologinių priežasčių. Energetikai ne kartą yra pareiškę, kad dirbant BRELL žiede, Maskvos dispečerinė valdo ir koordinuoja visą darbą, tačiau neteikia informacijos apie savo planus. Prisijungus prie kontinentinės Europos, valdymas būtų labiau decentralizuotas, todėl elektros perdavimo bendrovė „Litgrid“ perimtų daugumą tinklo valdymo funkcijų. Be to, Europos šalys yra labiau linkusios koordinuoti savo veiksmus.
    http://ekonomika.tv3.lt/naujiena/mar...ara-56074.html

    Komentuoti:


  • tadux
    replied
    Parašė liutass Rodyti pranešimą
    Yra tokia tarptautine energetikos chartija. Ten sakoma, kad savo veiksmais negali pablogint integruotu energetiniu sistemu darbo, o jei blogini, tai savo lesomis turi atstatyti tai, ka sugadinai..
    As suprantu kad Europosajunga yra patikimesnis partneris nei Rusija laikantis tarptautiniu susitarimu, bet tokioms chartijoms svarbesne motyvacija ir noras, partneriu bendradarbiavimas. Jei to nera teisininkai visada ras iseiti kaip sutvarkyti reikalus su minimaliais nuostoliais. Is Rusijos puses bendradarbiavimo nera, kad ir nauju atominiu elektriniu statyboje, abejoju ar europos sajunga tures daug motyvacijos bedradarbiauti ir atsizvelgti i Rusijos interesus daugiau nei yra butina. Beigi reikia turet galvoje ir politini klimata neatrodo, kad jis greitu laiku keistusi. Jei Rusai nores gales ivesti daugiau sankciju sau, bet pries veja nepapusi.

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    off-topic. Yra atskira tema dėl elektros tinklų sinchronizavimo.

    Komentuoti:


  • digital
    replied
    Parašė liutass Rodyti pranešimą
    Kaliningradas tures islikti sinchroniskas su Rusija.
    Nebūtinai. Kur čia taip radai parašyta? Jie patys dar neapsisprendė iki galo, ar liks sala, ar sinchronizuosis su Europa.

    Komentuoti:


  • Sula
    replied
    Parašė liutass Rodyti pranešimą
    Kaliningradas tures islikti sinchroniskas su Rusija. ES tures tai finansuoti.
    1.Kodėl turi būti sinchroniškas su Rusija?
    2.Lietuva (kol kas) nesinchronizuojasi su likusia Europa - keitikliai stovi ne prie rytinių sienų, bet vakaruose, tai, skaityk, Rusijos reikalavimas įvykdytas.
    3.Kiek žinau rusai patys nerodo jokių iniciatyvų, atvirkščiai, stabdo santykius tinklų koordinavimo srityje.

    Komentuoti:


  • liutass
    replied
    Yra tokia tarptautine energetikos chartija. Ten sakoma, kad savo veiksmais negali pablogint integruotu energetiniu sistemu darbo, o jei blogini, tai savo lesomis turi atstatyti tai, ka sugadinai..

    Komentuoti:


  • liutass
    replied
    Kaliningradas tures islikti sinchroniskas su Rusija. ES tures tai finansuoti.

    Komentuoti:

Working...
X