Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Spaudos kavinė

Collapse
Tai svarbi tema.
X
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • Svecias
    replied
    Arkikatedroje - nauji 60 tūkst. eurų vertės suolai

    Ieva Urbonaitė, www.DELFI.lt
    2007 balandžio mėn. 2 d.





    Prieš Velykas pagrindinė Lietuvos šventovė Vilniaus katedra įsigijo itališkus „Genuflex“ gamybos riešutmedžio suolus. Už raudonmedžiu dengtus klasikinius baldus Bažnyčia sumokėjo 60 tūkst. eurų.

    „130 tūkst. litų buvo surinkta iš tikinčiųjų. Vienas žmogus paaukojo tik 1 litą, nes yra sunkiai besiverčiantis, bet labai norėjo prisidėti, o pavyzdžiui, vieno verslininko šeima padovanojo 10 tūkst. eurų“, - DELFI sakė Arkikatedros administratorius Ričardas Doveika.

    Pasak kunigo, naujiems bažnyčios suolams aukoja ne tik parapijiečiai, bet ir kitų miestų tikintieji.

    „Vakar ryto Mišiose surinkta suma siekė 126 670 litų, o dieną, kadangi buvo Verbų sekmadienis, labai daug žmonių – dar nespėjome suskaičiuoti, kiek dabar trūksta“, - sakė administratorius.

    Visi aukotojai įtraukiami į specialią vardinę knygą, kurioje įrašomos pavardės, aukų dydžiai ir pasirašoma, kad „tikintieji tikrai žinotų, jog šitie pinigai skirti tik šiam projektui“.

    Nauji suolai įrengti ne tik pačioje Katedroje, bet ir Kazimiero koplyčioje. Senus baldus pakeitus naujais, sėdimų vietų padaugėjo dvigubai – buvo apie 300, dabar yra 600.

    Paklaustas, kodėl pasirinkti riešutmedžio-raudonmedžio suolai, R.Doveika sakė, kad jie patvarūs, gražiai atrodo.

    „Be to, viską lemia kaina, o mes turėjome rinktis praktišką variantą. Dabartinių suolų sėdimoji lenta – su išlinkiu, pritaikyta patogiai sėdėti. Mums buvo labai svarbu, kad žmonės, kurie klaupiasi, keliais remtųsi ne į žemę, o į specialią lentelę, taigi, kiekvienas suolas sujungtas su atsiklaupimu. Taip pat žiūrėjome ir stilių, kuris tiktų šventovei, kad suolai būtų paprasti, klasikiniai, tinkamos spalvos“, - komentavo administratorius.

    Ką daryti su senaisiais suolais, kurie buvo gaminti sovietmečiu paveikslų galerija paverstos Arkikatedros koncertų salei (su atsukamais į vargonus atlošais), spręs parapijos komitetas. Jie dabar sudėti bažnyčios šone.

    „Naujiems suolams gamykla duoda ilgas garantijas, jie yra ne drožlių plokščių, o gryno medžio. Kita vertus, jų amžius priklausys nuo to, kaip juos saugosime“, - sakė R.Doveika.

    Venecijoje, „Genuflex“ gamykloje pagaminti suolai buvo užsakyti pernai. Pasak R.Doveikos, parapijai buvo padarytos geros nuolaidos. „Labai džiaugiuosi, kad mes juos turime iki Velykų, kaip ir buvome žadėję žmonėms“, - sakė kunigas.

    Komentuoti:


  • 99
    replied
    Džiugi žinia R. Rogers architektūros gerbėjams (o tokių šiame forume tikrai ne vienas ), 2007 metų Pritzkerio premija paskirta būtent šiam architektui, plačiau apie tai:
    http://www.miestai.net/2007-metu-pri...-rogers-2.html
    Paskutinis taisė 99; 2007.03.29, 23:50.

    Komentuoti:


  • Edd
    replied
    Parašė bernardinai.lt
    "Verslo žinios": Vilniaus apskritis - pusė valstybės

    2007-03-14
    Politikų nepaisymas jokių ideologinių įsitikinimų ir siekis bet kokia kaina įsitvirtinti Vilniaus miesto valdžioje ne be pagrindo - Vilniaus apskrityje sukuriama didžiausia BVP dalis, nekilnojamojo turto vertė sudaro pusę visos šalies nekilnojamojo turto vertės.

    VĮ Registrų centras (RC) vasario 1 d. duomenimis, Vilniaus apskrities nekilnojamojo turto vertė sudarė pusę visos Lietuvos nekilnojamojo turto vertės, o skaičiuojant vien tik žemės sklypų vertę šis rodiklis dar didesnis – 60%.

    Tomas Bučas, nekilnojamojo turto plėtros bendrovės UAB „inRED“ direktorius ir investicinės bendrovės AB „Invalda“ Nekilnojamojo turto sektoriaus vykdomasis direktorius, sako, kad RC informacija gana gerai iliustruoja padėtį Lietuvos nekilnojamojo turto rinkoje.

    „Sostinėje, kur nekilnojamojo turto kainos aukščiausios, objektų vertės gerokai lenkia šalies nekilnojamojo turto verčių vidurkį“, – sako p. Bučas.

    Tačiau jis pažymi, kad padėtį kiek koreguoja Vilniaus rajonas, kur atokiausiose jo vietose žemės sklypų kainos, pvz., netoli Baltarusijos pasienio, net iki kelių kartų mažesnės nei nutolusiose, pavyzdžiui, Klaipėdos apskrities vietose.

    Vilniaus ir Kauno apskrities viršininkų administracijų duomenimis, tiek Vilniaus, tiek Kauno apskritys užima labai panašią Lietuvos teritorijos dalį (atitinkamai 14,8% ir 12,4% ).

    „Klaipėdos apskritis pagal nekilnojamojo turto objektų skaičių kiek atsilieka nuo Vilniaus ir Kauno, tačiau uostamiesčio ir Neringos nekilnojamojo turto kainos, dažnokai aukštesnės nei Kauno, gerokai kilsteli ir bendrą Klaipėdos apskrities nekilnojamojo turto vertę“, – skaičiuoja p. Bučas.

    Kaina pagal paskirtį

    Didieji miestai - Vilnius, Kaunas, Klaipėda - kartu yra ir stambūs pramonės, logistikos, prekybos centrai, kuriuose nekilnojamojo turto kainos aukštesnės nei kituose šalies miestuose, todėl, vertina ekspertai, žemės sklypai bei kiti nekilnojamojo turto objektai, esantys šių didžiausių miestų ribose, yra patys brangiausi.

    „Jų kainas lemia tiek vieta, tiek sklypo paskirtis, tiek juose numatytas leistinas aukštingumas, komunikacijos ir daugelis kitų dalykų“, – analizuoja p. Bučas.

    Pasak jo, šalies nekilnojamojo turto rinkos pasiskirstymas yra gana subalansuotas: didžiausių verčių nekilnojamojo turto objektai yra didžiuosiuose šalies miestuose ir apskrityse, tačiau ir mažesniuose šalies miestuose bei apskrityse yra sutelkta nemažai nekilnojamojo turto objektų, nors jų vertės yra žemesnės.

    „Tokia padėtis kažkiek panaši į Ukrainos, kur Kijevas bei kiti didieji miestai turi sutelkę daugiausia didžiausių verčių objektų. To nebūtų galima pasakyti apie Latviją, ten ryškiausiai tiek nekilnojamojo turto objektų skaičiumi, tiek jų verte išsiskiria Ryga“, – išvadą daro p. Bučas.

    BVP flagmanas

    Statistikai skaičiuoja, kad Vilniaus apskritis daugiausia pritraukia tiesioginių užsienio investicijų, čia taip pat sukuriama didžioji BVP dalis (2005 m. – 35,8% ).

    Vidmantas Šaferis, AB „Hansabankas“ Ekonominės analizės skyriaus vadovas, pažymi, kad nors ES fondų lėšos iš dalies numatytos regionų plėtrai skatinti, mažesniuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose gana sunku investuoti į didesnius projektus.

    „Dažniausiai atsiremiama į žmogiškųjų išteklių problemą - pritraukti profesionalų, išsilavinusių žmonių į vadinamąją provinciją sunkiausia“, – sako p. Šaferis.

    Anot jo, užsienio kapitalo įmonės kuriasi sostinėje, nes čia pagrindiniai valstybės valdymo organai, nors būta kalbų dalį jų perkelti į Kauną.

    „Logistikos požiūriu tikrai geros galimybės Kaunui ir Klaipėdai, tačiau neatrodo, kad šie miestai artimiausiu metu galėtų pasivyti, o juo labiau aplenkti Vilnių, turint galvoje sostinės vystymosi tempus“, – mano p. Šaferis.

    Anot jo, regionuose kuriasi įmonės, pavyzdžiui, lengvosios pramonės, medienos apdirbimo, kurios naudojasi pigesne darbo jėga, tačiau jaunimas iš regionų bėga.

    Statistikų duomenimis, apie 70% BVP Vilniaus apskrityje tenka paslaugoms, anot p. Šaferio, tai natūralu, nes daugiau pajamų gaunantys žmonės daugiau skiria lėšų paslaugoms, pramogoms, laisvalaikiui.

    Be vizijos

    Žymantas Svetikas, socialinių mokslų daktaras, M. Romerio universiteto Strateginio valdymo katedros vedėjas, sako, kad ir Vilniaus regiono įtaka, jo dalis ekonomikoje toliau didės.

    „Nėra nei koncepcijos, nei sudarytų sąlygų, politikos, kaip regionai turėtų vystytis“, – įsitikinęs p. Svetikas.
    Pasak jo, būtina plėtoti infrastruktūrą, tačiau ji – tik pirminė sąlyga.

    „Jei infrastruktūros nėra, tuščia, Sacharos dykuma, žinoma, kad niekas ten nesikurs ir nevystys verslo“, – sako p. Svetikas, tačiau kartu pažymi, kad pigios darbo jėgos traukinys jau nuvažiavo ir atsilikusių apskričių tai neišgelbės.

    „Sąlygos turi būti sudarytos, tačiau reikia galvoti apie verslo konkurencingumą ne Lietuvos, o europiniu mastu. Reikia galvoti ir apie išvykstantį žmogiškąjį kapitalą, kurį norint susigrąžinti reikia kurti vietas, kur jis galėtų dirbti. Vietas kuria verslas, o ne savivaldybė. Reikia sudaryti ilgalaikes perspektyvas regioniniu, o ne vien nacionaliniu mastu“, – problemas regi p. Svetikas ir mano, kad kiekvienas regionas turi tradicinį verslą, tad turi įvertinti perspektyvas ir stengtis, kad jis būtų konkurencingas, grystas naujomis technologijomis.
    Jo teigimu, apskričių statusas taip pat nepasiteisina, regionais jų vadinti negalima, nes jų yra per daug ir jos neatlieka savo funkcijų.

    „Net ir vykdant tikslingą regioninę politiką Vilniaus įtaka neišvengiamai augs“, – prognozuoja p. Svetikas.

    Renaldas Jakubauskas
    Daugiau verslo naujienų: www.verslozinios.lt
    http://www.bernardinai.lt/index.php?url=articles/59605

    Komentuoti:


  • Eimantas
    replied
    Statybinių blokelių gamyklai - jungtinis kreditas

    Komentuoti:


  • enigma
    replied
    Kad ir kaip gerai rekonstruotoje, bet vistik gamykloje, gyventi kažkaip nesinorėtų...

    Komentuoti:


  • Eimantas
    replied
    Sovietmečio gamyklų veidą keičia naujakuriai

    http://www.lrytas.lt/?data=20070321&...k_id=99&view=2

    Komentuoti:


  • Eimantas
    replied
    Organizacijos kurs "šešėlinę" kultūros paveldo komisiją


    Kauno Senamiestis - apleistas ir pavojingas
    Paskutinis taisė Eimantas; 2007.03.21, 01:37.

    Komentuoti:


  • Ežiukas
    replied
    „Grand Duke Palace“ prismaugė nuostoliai

    http://www.lrytas.lt/?id=11740314741173489888&view=4

    Komentuoti:


  • Paulius
    replied
    Parašė 99 Rodyti pranešimą
    na va, įdėjom ir kelias nuotraukas iš šiuo metu vykstančios MIPIM 2007 parodos

    Lietuva MIPIM 2007 parodoje
    Kuris iš miestai.net dabar Prancūzijoj?

    Komentuoti:


  • 99
    replied
    na va, įdėjom ir kelias nuotraukas iš šiuo metu vykstančios MIPIM 2007 parodos

    Lietuva MIPIM 2007 parodoje

    Komentuoti:


  • pauliaK
    replied
    /\
    Šaunumėlis, dėkui

    Komentuoti:


  • 99
    replied
    Lietuvos miestai užsienio nekilnojamojo turto investuotojus ragina didinti tempą

    p.s. dienos bėgyje įdėsime ir nuotraukų iš parodos.
    p.p.s. atsinaujino development.lt svetainė

    Komentuoti:


  • Eimantas
    replied
    Vilniaus senamiestyje - paveldosaugininkų ir verslininkų konfliktas

    Komentuoti:


  • Karolis!
    replied
    „The Economist“: Estijai trūksta ryžto reformoms

    Komentuoti:


  • 99
    replied
    Gal kam bus įdomu. miestai.net:

    Rem Koolhaas: Rubiko kubas kitapus Hudzono upės
    Įspūdingo dydžio meno kūrinys Londono Hackney rajone
    Paskelbti Mies van der Rohe 2007 metų premijos nominantai
    Paskutinis taisė 99; 2007.03.07, 01:09.

    Komentuoti:


  • Karolis!
    replied
    Borato pašieptame Kazachstane tęsiasi turizmo bumas

    Komentuoti:


  • pauliaK
    replied
    /\
    Dėkui, siunčiu

    Komentuoti:


  • Edd
    replied
    Parašė pauliaK Rodyti pranešimą
    Aprašymas gražus, sudomino. Dabar norisi ir patį filmą pamatyti, tikiuosiu talpinimas internete netruks kelias savaites
    Prašom:
    http://www.vilnius.lt/bplanas/index.php?mid=1&nid=47

    Komentuoti:


  • pauliaK
    replied
    /\
    Čia tikriausiai turima galvoje jeigu mūsų iki pat 2050m. taip pat mažės, tiek pat žmonių kasmet išvažiuos ir pan., kas nemanau jog yra realu. Net neabejojiu, kad 2050m. pas mus pačius imigruos žmonės iš skurdesnių valstybių, nes darbo jėgos matyt truks, o ir emigruot nebebus prasmės mūsiškiams. Taip pat manau, kad nemaža dalis dabartinių emigrantų jau bus sugrįžę . Vienu žodžiu, čia nupasakotas pats blogiausias įmanomas scenarijus, kuris vargu ar išsipildys.

    Bus mūsų jau 4 milijonai, visi džiaugsimės gražiu gyvenimu, geru darbo užmokeščiu, tvarkingais miestais ir kultūringais žmonėmis. Paminėsit mano žodį

    Komentuoti:


  • Edd
    replied
    Lietuvoje GYVENTOJŲ MAŽĖJA, VISUOMENĖ SENĖJA
    http://www.stat.gov.lt/lt/news/view/...04e990e7ee115d

    Tikiuosi, kad bent jų būrimai kaip keisis gyventojų skaičius iki 2050 metų nepasitvirtins.

    Komentuoti:

Working...
X