Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Miestų gatvių apšvietimas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Al1 Rodyti pranešimą
    O Pagegiu sav. Lumpenu miestelyje pagrindineje gatveje (taip pat ir Pagegiuose, bet privacioje teritorijoje) maciau stai ka:

    Atvaizdas
    Wow, kažkas nerealaus

    Parašė Godo Rodyti pranešimą
    Štai palyginimui nepriekaištingos būklės mums įprasta skardinė, emaliuota, pakabinama kepurė su baltu temdytuvu Aukštaitijos kaime, 2009-06:
    Atvaizdas
    O štai palyginimui nepriekaištingos būklės "kepurės", pakabintos rampai apšviesti, Saltoniškių gatvėje:




    Pasak forumo 76-82 informacijos, jose įsuktos DRV lempos, kurioms droseliai nereikalingi. Deja, apie šias lempas daugiau nieko nežinau.
    Paskutinis taisė railman; 2010.04.22, 22:13.

    Comment


      Parašė railman Rodyti pranešimą
      Wow, kažkas nerealaus



      O štai palyginimui nepriekaištingos būklės "kepurės", pakabintos rampai apšviesti, Saltoniškių gatvėje:
      Atvaizdas


      Atvaizdas


      Pasak forumo 76-82 informacijos, jose įsuktos DRV lempos, kurioms droseliai nereikalingi. Deja, apie šias lempas daugiau nieko nežinau.
      Oho Nerealus radinys!!!. Aš taip pat apie bedroselines gyvsidabrio lempas DRV tik skaitęs ir ne Lietuvoje matęs buvau, todėl maniau, kad šis technikos stebuklas Lietuvos nepasiekė. Daug nieko irgi nežinau apie DRV (дуговые ртутные вольфрамовые - [lankinės, gyvsidabrinės, volframinės]) lempas, tik tiek, kad "pačios sušyla", nes turi kažkokį papildomą volframinį elementą. Lankinės, kaip ir paprastos gyvsidabrinės lempos (DRL), tikriausiai todėl, kad kvarciniame? vamzdelyje vyksta išlydis tarp nesusisiekiančių elektrodų (kaip ir voltos/žaibo lanke). O kiek mūsų kraštuose esu matęs "kepurių" su gyvsidabrio lempomis, tai vis ir droselis kur nors netoliese būna parištas. Įdomu, kodėl ši technologija masiškai neišplito - brangi, o gal nepatvari ir neilgaamžė?
      O pačios kepurės irgi dailiai atrodo. Čia tikriausiai buvusioje "Vilniaus duonos" teritorijoje? Nes toje teritorijoje būti neteko, tad ir ta rampa nematyta. Panaši rampa yra visai šalia, Pieninės g., dabar ten "Smulkus urmas", bet kepurių ten lyg ir nepastebėjau, tik kažkokie pramoniniai šviestuvai.
      Paskutinis taisė Godo; 2010.04.23, 00:25.

      Comment


        Šiuo metu vis dar pardavinėjamos "Blended Light", "Self-balasted" arba bedroselinės gyvsidabrio lempos. (Phillips ir Osram, senukuose tikrai yra), kaip ir minėjo Godo volframinis elementas veikia kaip droselis srovei tarp elektrodų kvarcinėje lemputėje stabilizuoti (kitu atveju dėl neigiamo rezistentiškumo kuo daugiau šyla kvarco lempa, tuo daugiau srovės ima, kol išsilydo pats kvarcas arba išmuša saugiklius, ar šiaip gaisras gali kilti dėl perkaitusių laidų (ir taip, aš esu pabandęs vaikystėje įsukti 125W lempą į paprastą lizdą, buvo švyst ir gerai kad neužsidegė medinis garažas )).

        Pati technologija yra gan sena, ir šiais laikais neekonomiška ir gan brangi. Ankstesniais ir dabartiniais laikais, (ypač JAV) kai kurios gyvsidabrio lempos yra gaminamos be fosforo apdangalo, tad jos skleidžia žalio-mėlyno spektro šviesą (nėra raudonos, tad šviesa nemaloni, primena tą šviesą kai šviesdavo sudaužytų gysidabrio lempų kvarco šerdys), lempų droseliai buvę brangūs, todėl ir buvo išrasta lempa su volframo siūleliu kuris skleisdavo papildomo raudono spektro šviesą ir nereikėdavo papildomų prietaisų joms uždegti. Tiesa, tada elektros energija buvusi pigi ir į ekonomiškumą niekas per daug nežiūrėdavo, nes daugiau energijos ima pats volframo siūlelis nei kvarco lempa. Jeigu neklystu kažkur skaičiau jog 160W bedroselinė lempa turi 50W kvarco lempą bei 110W volframo siūlelį. Pačios lempos dega ilgiau nei kaitrinės, bet daug trumpiau už gyvsidabrio lempas, nes jų silpnoji konstrukcinė vieta yra volframo siūlelis kuris gali sudegti, taip nutraukdamas visą grandinę. Taip pat kaip ir visos aukšto slėgio lempos užgesinus ir įjungus jos neveiks kol neatauš kvarco šerdis.
        Lempos taip pat negali veikti horizonalioje padėtyje, leidžiama tik vertikali padėtis patronu į viršų ar apačią su +- 10-15 laipsnių nuokrypiu.
        Galiausiai, ką teko pačiam išbandyti, jos turi gan silpną konstrukcinę vietą prie pačio lizdo, kur metalas liečiasi su stiklu, joms perkaitus (pvz. įsukus kambaryje į skardinį "a.la" seną šviestuvą), ši tiesiog veikdama susprogo. "Aplaistė" kambarį karštu išorinės lempos stiklu. Tiesa azoto ar kažkokių kitų inertinių duju žiedas po šviestuvo gaubtu atrodė gražiai. ;P Net ir prie įspėjimo ir naudojimosi taisyklių parašyta jog naudoti šviestuvose su gaubtu, deja, nepaklausiau.

        Pati lempa kainuoja apie 24 Lt (160 W), yra ir 250W variacija su E40 lizdu, tačiau brangesnė. Savo kolekcijoje turiu kažkokią super seną pusiau apteptą fosforu lempą 750W.

        Šiuo metu yra ir naujos lempos su halogenine lempute viduje vietoje paprastojo kaitinamojo siūleio.


        P.S. Savo pranešime liberaliai naudojau terminą "kvarco lempa" šiuo atveju turėjau galvoje kvarinę lempos šerdį, arba vidinę lempą, lanką, nes pati šerdis yra pagaminta iš kvarcinio stiklo, kitaip nei natrio lempų šerdis kuri pagaminta iš aliuminio keramikos nes išgaravęs natris yra labai chemiškai reaktyvus ir kvarcą tiesiog suardytų. Metalo halogeninės lempos taip pat būna su kvarcine šerdimi nors dabar, naujesnės turi ir aliuminio keraminę šerdį.
        Mūsuose kvarco lempa yra vadinama vidutinio ar mažo slėgio gyvsidabrio lempa (naudotos sovietiniais laikais "deginimuisi" ar kvarcavimui, taip pat dabar naudojamos "germicide" lempos ligoninėse, kurios panašios į skaidrias liuminiscencines lempas).
        Paskutinis taisė Lich; 2010.05.05, 11:31.

        Comment


          Parašė Godo Rodyti pranešimą
          Čia tikriausiai buvusioje "Vilniaus duonos" teritorijoje? Nes toje teritorijoje būti neteko, tad ir ta rampa nematyta. Panaši rampa yra visai šalia, Pieninės g., dabar ten "Smulkus urmas", bet kepurių ten lyg ir nepastebėjau, tik kažkokie pramoniniai šviestuvai.
          Fotografuota buvusioje "Vilniaus duonos" teritorijoje, Saltoniškių g. 7:


          Lankiausi ten darbo dieną, tai į teritoriją patekau be vargo. Šiandien pro šalį važiavau, mačiau - vartai uždari, užrašai skelbia, kad teritorija saugoma...

          Parašė Lich Rodyti pranešimą
          Šiuo metu vis dar pardavinėjamos "Blended Light", "Self-balasted" arba bedroselinės gyvsidabrio lempos.
          Lich, pavarei nerealiai Nors parašyta ir labai aiškiai viskas - teorija ir kaip tai veikia išbandyta praktiškai, perskaityti teko keletą kartų, kad viską suvirškinčiau
          Paskutinis taisė railman; 2010.04.24, 22:33.

          Comment


            Lenkiški šviestuvai Elgo OUSd ir Elgo OUSc "Leda"

            Parašė Lich Rodyti pranešimą
            Šiuo metu vis dar pardavinėjamos "Blended Light", "Self-balasted" arba bedroselinės gyvsidabrio lempos. (Phillips ir Osram, senukuose tikrai yra), kaip ir minėjo Godo volframinis elementas veikia kaip droselis srovei tarp elektrodų kvarcinėje lemputėje stabilizuoti (kitu atveju dėl neigiamo rezistentiškumo kuo daugiau šyla kvarco lempa, tuo daugiau srovės ima, kol išsilydo pats kvarcas arba išmuša saugiklius, ar šiaip gaisras gali kilti dėl perkaitusių laidų (ir taip, aš esu pabandęs vaikystėje įsukti 125W lempą į paprastą lizdą, buvo švyst ir gerai kad neužsidegė medinis garažas ))
            O Lich tai tikras šaunuolis elektrofizikas-eksperimentuotojas aš tai taip nebūčiau drįsęs su gyvsidabrio lempomis be droselio, visgi labai kenksmingų elementų jose esama. Šiaip žinau, kad gyvsidabrio lempa šyla ir neperkaista be droselio į grandinę nuosekliai įjungus nedidelės talpos kondensantorių, bet ir toks metodas nėra patikimas

            Parašė railman Rodyti pranešimą
            Fotografuota buvusioje "Vilniaus duonos" teritorijoje, Saltoniškių g. 7: Lankiausi ten darbo dieną, tai į teritoriją patekau be vargo. Šiandien pro šalį važiavau, mačiau - vartai uždari, užrašai skelbia, kad teritorija saugoma...
            Reiškias atspėjau Būtų įdomu patekti ton teritorijon, bet ji dar neapleista, mačiau užrašą, kad nuomojamos įvairios sandėliavimo patalpos, nors "Vilniaus duona" jau senokai išsikraustė. Keista, kaip kokie nors sargai neprikibo, dažnai fotoaparatas tokius labai erzina Todėl aš labiau mėgstu apleistus objektus palankyti, ten žiūrėk, jei patiko ir pasiekiama kokia "kepurė" ar pan., tai ir išsinešimui galima pasiimti

            Na o dabar pradėkime apie Elgo OUSd (su gyvsidabrio lempomis OURd) šviestuvus. Kadangi tai populiariausias dabartinis Vilniaus šviestuvų modelis, manau metas apie juos "pakalbėti", juolab, kad susikaupė pakankamai medžiagos. Tai 1993 - 2000 m. Lenkijoje gamintas gembinių šviestuvų modelis. Galiu drąsiai teigti, kad Vilniuje po 1997-1999 m. apšvietimo pertvarkos tai populiariausias modelis. Kadangi kituose Lietuvos miestuose apšvietimas pertvarkytas kiek vėliau, o šio tipo šviestuvai yra gana brangūs, ten kur kas populiaresni rusiški ŽKU-21 ar vokiški Shreder "Sintra"
            Tai universalūs šviestuvai, nesunkiai pritaikomi tiek ant vertikalios, tiek ant horizontalios gembės:


            Poznanės statybinių medžiagų parodoje 1997 šios lempos gavo aukso medalį, tikriausiai po to Vilnius ir užsipirko šių šviestuvų, nes kaip tik 1997 m. jie ir pasirodė. Tačiau aš jiems medalio tikrai neskirčiau Nors tai universalus modelis lengvai pritaikomas E27 ir E40 lizdams ir įvairioms lemputėms, turi jis ir bėdų: pirmiausiai duraliuminiai ir labai lengvai lūžtantys gembės laikikliai:


            Kažkada seniai vaikigalių nulaužtą ir aplamdytą tokį šviestuvą radau ir aš:

            Dar viena bėda - nėra jokios laikančios konstrukcijos, visos dalys tvirtinasi tiesiog prie plono aliumininio korpuso, kuris net nuo gana nedidelio smūgio į atramą inercijos smarkiai deformuojasi, sulūžta gaubtas ir t.t. Šią ypatybę pernai gerai iliustravo railman'as

            Iš pradžių maniau, kad tai tie patys Elgo OUSd su patobulintais plieniniais lankstomais gembių laikikliais, tačiau pasirodo, jog tai jau kitas modelis - Elgo OUSc "Leda" gaminamas nuo 2000 m. (Techniniai duomenys):


            Ten, kur pamatote "Ledas" su štai tokiais lankstomais cinkuotais arba juodais laikikliais, galite spėti, jog toje gatvėje tarybiniai gyvsidabriniai šviestuvai užsibuvo iki 2000-2002 m.



            Čia galima palyginti, kuo skiriasi naujoji OUSc "Leda" ir senoji OUSd:



            Be gembės laikiklių, matyti, kad naujosios "Ledos" yra pastorintas korpuas (dviguba skarda) ir gembės laikiklio tvirtinimo taškai, taip pat šiek tiek skiriasi reflektoriai ir droselio skydeliai. Pats šių šviestuvų dizainas sakyčiau paprastas, klasikinis-funkcionalus. Nesunku pastebėti, kad išvaizdos požiūriu tai yra artima, tik mažesnė, giminaitė didžiųjų Elgo "Strada" ir pakabinamųjų Elgo "Metis"
            Dar Elgo OUSd ir OUSc atvaizdų yra šiuose pranešimuose:
            http://www.miestai.net/forumas/showp...1&postcount=26
            http://www.miestai.net/forumas/showp...7&postcount=86
            http://www.miestai.net/forumas/showp...&postcount=303
            Paskutinis taisė Godo; 2010.04.27, 15:37.

            Comment


              Rašant apie Elgo OUSd ir c liko dar keletas kadrų su vandalų nuniokotais šviestuvais Tai pamaniau, pasidalinsiu jais su visais. Štai pavyzdžiui kulkos suvarpytas šviestuvas:

              Čia šiaip padaužytas:

              Visada laibai piktina mane tokie faktai, netgi kai krūmynuose besimėtantį radau savajį aplamdytą OUSd, pikta labai buvo, kas galėjo taip pasielgti su tuomet apynauju šviestuvu:
              Parašė Godo Rodyti pranešimą
              Kažkada seniai vaikigalių nulaužtą ir aplamdytą tokį šviestuvą radau ir aš:
              Atvaizdas
              Atvaizdas
              Galvojau, gal net kaip nors VGAET'ui gražinti, bet... pabijojau būti nesuprastas. Po to išsitiesinau korpusą ir liko jis pas mane. Aišku be gaubto, lemputės ir duraliumininio gembės laikiklio.
              Beje jau seniau pastebėjau, kad šviestuvų pašaudymas nėra retas. Ypač priemiesčiuose mačiau ne vieną kulkomis suvarpytą lempą Seniau net Žvėryno nuošalesnėse gatvelėse buvo keletas SKZR'ų su "kiaurais stogais".
              Šia proga dar tokia liūdna istorija. Seniai, kai mano gatvelėje dar SKZR'ai buvo, pažiūrėjau pro langą ir matau:Vidury baltos dienos eina gatve ~6-8 m. vietinis vaikigalis, paima visiškai sutrintą, jau plokščią "bambalį" ir perkreiptu snukiu sviedžia tiesiai į lempą. Lemputė sprogsta, šukės pažyra, o tas ir nueina sau toliau, lyg niekur nieko... Atrodė tada, pagaučiau, tai rankytes-kojytes išsukiočiau! Po keleto savaičių atvažiavo VGAET'as ir įsuko naują gyvsidabrio lemputę. Bet ir dabar, kai pamatau tą jaunuolį, vis prisimenu ir kumščiai sunyžta. Nors toje vietoje jau seniai nebe SKZR, o OUSd ir stulpas naujas, bet vis tiek pikta...
              Paskutinis taisė Godo; 2010.04.26, 11:13.

              Comment


                Parašė Godo Rodyti pranešimą
                /\ Jėga Po tokių dalykų galima ir visokiom ezoterikom, horoskopais ir telepatijom pradėti stipriai tikėti
                Štai apie ką aš šiandien ruošiau pranešimą: RosaI ir RosaII Tą pačią dieną apie tuos pačius šviestuvus sumanėme parašyti - nerealu ir labai linksma Ta pati vieta, lempos tos pačios, tik fotografavimo laikas kitas. Kadangi mano nuotraukos ne tokios kokybiškos išėjo, tad nededu jų čia, pakaks nuorodų.
                Galima... Turint omeny, kad fotografavau beveik prieš metus, vėliau - trys dienos prieš pranešimą persiunčiau e-paštu į kitą kompiuterį, bet kurį laiką nebuvo nuotaikos publikuoti...

                Dar vieną Rosa gaminį OW esu publikavęs anksčiau pranešime #123, o savo archyvuose suradau OW fotografuotus Nemenčinėje:




                Rosa OW techninės charakteristikos: 1, 2.

                Comment


                  Parašė railman Rodyti pranešimą
                  Galima... Turint omeny, kad fotografavau beveik prieš metus, vėliau - trys dienos prieš pranešimą persiunčiau e-paštu į kitą kompiuterį, bet kurį laiką nebuvo nuotaikos publikuoti...

                  Dar vieną Rosa gaminį OW esu publikavęs anksčiau pranešime #123, o savo archyvuose suradau OW fotografuotus Nemenčinėje:
                  Atvaizdas


                  Atvaizdas


                  Rosa OW techninės charakteristikos: 1, 2.
                  Visai gražios šitos Rosa OW, teko ir man tokių stulpų matyti kažkuriame miestelyje - ar tai Rokiškyje, gal Skuode - nebepamenu
                  Dar pastebėjau, kad šios Rosa OW pagamintos pagal senovinį modelį dar ir tikrą senovinį atitikmenį turi (kabo parištos ant tų plonų stulpelių):

                  1931-04-25 Žaliasis tiltas per potvynį, nuotrauka iš http://www.vilnius.skynet.lt Nuotrauka NAC archyve: /navodnenie.html http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz...82caa66f399c0/

                  Comment


                    Parašė Godo Rodyti pranešimą
                    Visai gražios šitos Rosa OW, teko ir man tokių stulpų matyti kažkuriame miestelyje - ar tai Rokiškyje, gal Skuode - nebepamenu
                    Panašius mačiau Rokiškyje, tačiau lenkai pasufleravo, kad tai kompanijos Art Metal gaminys:


                    Vilniaus Gedimino prospekto šviestuvai - taip pat Art Metal gaminys (nuotrauka iš gamintojo puslapio):

                    Comment


                      Pernai vieną vėlyvos vasaros dieną teko praleisti tolimajame Skuode Perkračiau savo nuotraukas ir štai kokius aš ten mačiau, kažkokie keisti, maži, tikėtina, kad su kaitrinėmis lemputėmis ir labai jau ploni stulpai. Irgi tikriausiai lenkiški
                      Skuodas, 2009-08-11

                      O tai kur man anie matyti, gal tada toj pačioj Nemenčinėj, o gal kokiam kitam rajoncentryje
                      Kad jau iki Skuodo nukeliavome, tai galima trumpai konstatuoti, kad kitose gatvėse apšvietimas jau renovuotas ir, kaip ir daugelyje LT miestų ir miestelių, praktiškai visur rusiški ŽKU-21 šviestuvai:


                      Parašė railman Rodyti pranešimą
                      Vilniaus Gedimino prospekto šviestuvai - taip pat Art Metal gaminys
                      Gaila, kad Vilniaus Gedimino pr. šviestuvai ir stulpai, nors gan gražūs ir su Vilniaus herbais, bet pati jų išvaizda nieko bendro su senuoju Vilniumi neturi - tokių ar bent šiek tiek panašių stulpų Vilniuje tikrai niekada nebuvo, todėl man labiau patinka pvz. Vokiečių g. žibintai, pagaminti pagal tikrus senovinius. Be to lenkai gamina ir pas save naudoja secesijos stiliaus stulpus, kokių ir amžiaus pradžios Vilniuje pilna buvo. Apie šiuos stulpus rašiau pranešime #203 (pranešimą papildžiau keliomis nuorodomis).Tad galėjo ir Vilnius tokių įsigyti, būtų buvusi puiki autentiško stiliaus apšvietimo rekonstrukcija.
                      Paskutinis taisė Godo; 2010.05.03, 11:32.

                      Comment


                        Puikūs pranešimai #427, #428 apie plačiai naudojamus lenkiškus šviestuvus Elgo OUSd ir Elgo OUSc "Leda"
                        Pora šiuose pranešimuose publikuotų šviestuvų yra ir mano archyvuose

                        Pranešime #26 Elgo OUSd yra užfiksuotas pakabintas ant troso "modifikuojant" šviestuvą. Na sakykim, "Elgo Metis small" dar negamino, bet nejaugi nebuvo kitų alternatyvų.

                        Na, o čia Elgo OUSd Šv. Jono gatvėje. Pagal tai kiek matyti nuotraukoje, tai šviestuvas kabantis ant troso yra pritvirtintas (tik?) ant mini gembės:




                        O štai ir OUSp "Elgo Metis small" A. Smetonos gatvėje:


                        Paskutinis taisė railman; 2010.05.14, 16:13.

                        Comment


                          RKU07 Vilniuje, Žemuosiose Paneriuose:




                          Apie šiuos šviestuvus rašyta pranešimuose:
                          #386, #387, #388, #392
                          ..
                          Paskutinis taisė railman; 2011.09.08, 12:15.

                          Comment


                            Teko keletą dienų praleisti Neringoje, kaip Lich išsireiškė – toršerinių šviestuvų sostinėje. Kadangi Lich žadėjo padaryti fotoreportažą apie toršerinių šviestuvų įvairovę, tai aš nusprendžiau jų nefotografuoti ir iš kolegos to malonumo neatimti

                            Tačiau šį bei tą įdomaus Nidoje nupyškinau...
                            Monstrai krantinėje. Vakare iš tolo mačiau šviečiančius. Pirma mintis pamačius, kad juos pasiekti/prižiūrėti, čia Nidoje problematiška, bet vėliau internete radau, kad NK turi gana aukštą autobokštelį.




                            Šviestuvuose nemažai nešvarumų.

                            ...
                            Paskutinis taisė railman; 2012.01.27, 08:42.

                            Comment


                              Parašė Godo Rodyti pranešimą
                              Visai gražios šitos Rosa OW, teko ir man tokių stulpų matyti kažkuriame miestelyje - ar tai Rokiškyje, gal Skuode - nebepamenu
                              Dar pastebėjau, kad šios Rosa OW pagamintos pagal senovinį modelį dar ir tikrą senovinį atitikmenį turi (kabo parištos ant tų plonų stulpelių):
                              Atvaizdas

                              1931-04-25 Žaliasis tiltas per potvynį, nuotrauka iš http://www.vilnius.skynet.lt Nuotrauka NAC archyve: /navodnenie.html http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz...82caa66f399c0/

                              O kas ten per budele -postas ant to zaliojo tilto? Gal kas zinot kas ten buvo kontroliuojama ?

                              Comment


                                Linkėjimai iš Pripetės. Draugas buvo ekskursijoj, parvežė fotkę lauktuvių.



                                Įdomiausias čia, ko gero, stulpas ir gembė ;]

                                Comment


                                  Parašė Godo Rodyti pranešimą
                                  Deja pravažiavau specialiai Dzūkų gatve, bet mažasis RKU 01, buvęs prie kažkokios parduotuvėlės, jau dingo...
                                  Ne specialiai važiavau Dzūkų gatve, bet mažajį RKU01 radau





                                  Bandžiau palyginti su anksčiau surastu Savanorių propspekte. Ką iškart pastebėjau, tai kad "segtukai" skirtingi. Dydis šviestuvų tikriausiai toks pats (į šviestuvą įmontuotas nenormalaus dydžio patronas ir nenormalaus dydžio lempos dužena kažkaip iškreipia vaizdą, kad sunku susivokti, koks jo dydis ir palyginti su anksčiau rastu).

                                  Laukiu Godo komentaro
                                  ..
                                  Paskutinis taisė railman; 2012.01.27, 08:54.

                                  Comment


                                    Parašė railman Rodyti pranešimą
                                    Teko keletą dienų praleisti Neringoje, kaip Lich išsireiškė – toršerinių šviestuvų sostinėje.
                                    Pastebėjau, kad railman'as buvo dingęs keliom dienom, taip sakant "на недельку, до второго" O taip apie apšvietimą berašinėdami, vis pasipasakojam ir apie savo keliones O man kelioms dienoms teko komandiruotis į Poznanę. Po ilgesnės pertraukos apsilankiau Lenkijoje ir jau maniau, kad senų gerų lenkiškų šviestuvų, tiek kiek anksčiau, nebepamatysiu. Bet klydau, važiuodamas per Lenkijos miestus ir miestelius ir vėl gyvai pamačiau kone visus katalogo www.oprawy.info.pl egzempliorius gyvai. Lenkai taip nesibaido senesnių lempų, kaip mes, ir jas net ant naujų stulpų kartais sumontuoja
                                    O čia linkėjimai iš Poznanės apšvietimiečiams:
                                    Vis dar šviečiantis šviestuvas ORZ-2 - labai senas modelis, mano žiniomis, mūsų kraštų nepasiekęs (bent jau niekur tokių nemačiau). Įdomus tuo, kad korpusas ne metalinis, o iš kažkokio poliesterio, "kazyriokas" skardinis savadarbis, kad į viešbučio langus nešviestų (Kadangi šie modeliai Lietuvoje tikriausiai nebuvo naudojami, dedu mažas nuotraukas)

                                    Taip pat visai šalia vietos kur apsistojau, buvo keletas lenkiškų 7 deš. buvusių labai populiarių liuminescensinių šviestuvų OUSF ant pastato sienos:


                                    Beje šių šviestuvų dar yra nemažai išlikę Lenkijoje. O mano nufotografuoti vakarais dar ir šviečia! Visaip bandžiau paskaičiuoti, kiek ten lempučių telpa, bet sunkokai išėjo, lenkai rašo, kad 3-4 būna
                                    Na praktiškai įsitikinau, kad senose Vilniaus nuotraukose matomi ir dabar kai kur Lietuvoje dar išlikę liuminescensiniai šviestuvai yra tikrai ne tokie, tad nesiplėtosiu
                                    Apie Lietuvos liuminescensnius gatvių šviestuvus šioje temoje daugiau ar mažiau rasime:
                                    http://www.miestai.net/forumas/showp...6&postcount=32
                                    http://www.miestai.net/forumas/showp...0&postcount=58
                                    http://www.miestai.net/forumas/showp...&postcount=106
                                    http://www.miestai.net/forumas/showp...&postcount=182
                                    http://www.miestai.net/forumas/showp...&postcount=184
                                    http://www.miestai.net/forumas/showp...&postcount=190
                                    http://www.miestai.net/forumas/showp...&postcount=191
                                    http://www.miestai.net/forumas/showp...&postcount=194
                                    http://www.miestai.net/forumas/showp...&postcount=196
                                    http://www.miestai.net/forumas/showp...&postcount=197
                                    http://www.miestai.net/forumas/showp...&postcount=210
                                    http://www.miestai.net/forumas/showp...&postcount=229
                                    http://www.miestai.net/forumas/showp...&postcount=301
                                    http://www.miestai.net/forumas/showp...&postcount=344

                                    Parašė railman Rodyti pranešimą
                                    Ne specialiai važiavau Dzūkų gatve, bet mažajį RKU01 radau

                                    Atvaizdas


                                    Atvaizdas


                                    Bandžiau palyginti su anksčiau surastu Savanorių propspekte. Ką iškart pastebėjau, tai kad "segtukai" skirtingi. Dydis šviestuvų tikriausiai toks pats (į šviestuvą įmontuotas nenormalaus dydžio patronas ir nenormalaus dydžio lempos dužena kažkaip iškreipia vaizdą, kad sunku susivokti, koks jo dydis ir palyginti su anksčiau rastu).

                                    Laukiu Godo komentaro
                                    Malonu, kad kas nors laukia Oho, tikriausiai rytas/diena už vakarą protingesni: tada vakare specialiai pravažiavau Dzūkų gatve ieškodamas šio RKU-01 ir vadinasi - pražiopsojau...
                                    Mažas modelis ten tikrai, nes kažkada seniai jį labai atidžiai apžiūrėjęs buvau, tai pamenu, kad jame buvusi 250 W lemputė net į reflektorių netilpdavo, akivaizdu, kad E27 lizdas pakeistas į E40. Nors visada pamačius tuos mažus modelius imdavau lyginti, ar tikrai jie mažesni už didžiuosius O segtukai, manau, gali skirtis, nes dažnai tarp vienodo modelio lempų esama visokių nedidelių skirtumų ir norisi viską klasifikuoti, bet kai pagalvoji, gi to paties GOST'o daiktą anksčiau gamindavo ne viena gamykla, tai ir skirdavosi šiek tiek visokios detalės. Arba pagaminimo laikas gali būti skirtingas. Tai tiek pamintijimų šį kartą
                                    P.S. Dabar tenka atiduoti duolklę magistriniam, tad vis trūksta laiko ką nors parašyti, o taip knieti ką nors išsamiau pafotografuoti ir papasakoti. Na nieko, jau grietai laiko bus daugiau
                                    Paskutinis taisė Godo; 2010.07.28, 16:46.

                                    Comment


                                      Ačiū, Godo, už linkėjimus ir foto iš Poznanės! Taip ir pagalvojau, kad kažkur skraidai

                                      Parašė Godo Rodyti pranešimą
                                      Mažas modelis ten tikrai, nes kažkada seniai jį labai atidžiai apžiūrėjęs buvau, tai pamenu, kad jame buvusi 250 W lemputė net į reflektorių netilpdavo, akivaizdu, kad E27 lizdas pakeistas į E40. Nors visada pamačius tuos mažus modelius imdavau lyginti, ar tikrai jie mažesni už didžiuosius O segtukai, manau, gali skirtis, nes dažnai tarp vienodo modelio lempų esama visokių nedidelių skirtumų ir norisi viską klasifikuoti, bet kai pagalvoji, gi to paties GOST'o daiktą anksčiau gamindavo ne viena gamykla, tai ir skirdavosi šiek tiek visokios detalės. Arba pagaminimo laikas gali būti skirtingas.
                                      Varčiau pora rimtų tarybinių leidinių: viename iš jų mažasis RKU01 modelis įvardintas kaip RKU01-125-008, kitame kaip RKU01-125-05 ir manau, kad tai nėra klaida, o tikriausiai skirtingi modeliai. Beje, suradau, kad RKU/ŽKU01 gamino ne du gamintojai , kaip rašiau anksčiau, o trys. O nerealiausia yra tai (man net nelabai tikėtina), kad jų būta šešių skirtingų dydžių (įskaitant mažąjį):



                                      P.s.: dabar susikoncentruok tik magistrinio darbo rašymui, lempos palauks Kai norėsi prasiblaškyti, išmatuok ir parašyk matmenis RKU01, kuris kiek pamenu turėtų būti tamstos kolekcijoje...
                                      Beje, iš Nidos fotkių bs daugiau...

                                      Comment


                                        Taigi pasekdamas Railman'o pavyzdžiu, pradėsiu savo reportažą šia seka: toršeriniai sovietiniai, toršeriniai šiuolaikiniai, gembiniai šviestuvai. Kadangi yra gan daug nuotraukų, dėsiu po truputį, kad neužgriozdint pranešimo (-ų).

                                        Kalbant apie sovietinės eros šviestuvus, mano žiniomis, visoje (ar daugiausia) Neringoje pradžioje buvę gembiniai šviestuvai. iš Sutkaus fotoalbumo "Neringa" galima pamatyti jog Nidoje, Juodkrantėje (nežinau kaip Preiloje ir Pervalkoje) šviestuvai pagrindinėse miesto gatvėse buvę gembiniai, pagrinde SKZR-250. Tik pačiame Nidos centre, nuo savivaldybės iki Skruzdybės gatvės (neesu tikras) buvę pastatyti toršeriniai RTU 02, tačiau gali būti jog tai atsitiko vėliau, gražinant miestus sovietinės nomenklatūros veikėjams (nes kaip žinia, į Neringą galima buvo patekti TIK su leidimais, ir per pasienio postą (dabartinę aplinkosaugos kontrolę, kurią saugo policija ), kad nebūtų per daug žmonių ir netrukdytų svarbiems dėdėms bei tetoms). Palaipsniui gembinių šviestuvų neliko, šie pakeisti RTU 02 modelio toršeriniais šviestuvais, nežinia ar visi jie pradžioje buvę su stikliniais temdytuvais, ar ne, bet kiek aš pats atsimenu Nidos centre nuo pašto iki Kuverto g. dauguma buvę su stikliniais, vietomis su antivandaliniais, o toliau už tos zonos buvę tik su antivandalinėmis "žaliuzėmis". Gembiniai šviestuvai buvę periferinėse gatvėse, iš SKZR pakeisti į ORZ-7. Iš tos pačios knygos nuotraukų matyti jog pamaryje buvę pavieniai RTU 02 su antivandalinėmis grotelėmis, bet mano laikais buvo likę tik stulpai su droselio "taurelėmis". Įdomu jog nuo savivaldybės iki Nidos prieplaukos buvę burbuliniai toršeriniai šviestuvai su antivandalinėmis grotelėmis. Tai buvo vienintelė vieta, kur jų buvo tiek daug. Būtent iš ten, kada juos išmontavo aš vienas groteles ir paėmiau (nes jos ir taip keliavo į metalo lauža), atsimenu man tada buvo 11 ar 12 metų. Kitose gatvelėse gembiniai šviestuvai palaipsniui buvo kiečiami į toršerinius burbulinius ar RTU 01 ogoniokus, tačiau apie 1988-1995 nebuvę jokių žymesnių pokyčių, kol nepradėta tiesti nauja linija prie jūros centriniame take, nuo tada Nida pradėjo apšvietimo sistemos renovaciją, ir beveik visi sovietiniai šviestuvai buvo pakeisti lenkiškais OCP, ar britiškais Thorn Johanna bei Thorn Avenue F.

                                        Ta vieta, kur Railmanas nupaveikslavo yra senasis Nidos švyturio tarnybinis namelis, tiesa dabar privatizuotas ir nuomojamas. To namelio kiemo apšvietimas yra prijungtas prie bendro apšvietimo tinklo, tačiau turbūt dėl to kad tai nėra savivaldybės nuosavybė šviestuvų niekas nepakeitė, tad jie yra veikiantys iki šiandien. Tiesa, yra likę ir daugiau senų tarybinių šviestuvų: burbuliniai šviestuvai vis dar veikia kelyje į švyturį, už to pačio švyturio namelio. Vienas RTU 02 ir apie 6-7 RTU 01 ogoniokų veikia prie Nidos urėdijos pastato, pačiame Purvynės gatvės gale, taip pat yra veikiantis Ogoniokas pačiame Nidos centre, privačių namų kieme. Taip pat dar vis likę neveikiantys RTU 02 šviestuvai Purvynės g. garažų teritorijose, apleistose aikštelėse, jų apstu senų viešbučių teritorijose Preiloje bei Pervalkoje.

                                        Tad ilgiau negaišdamas su beletristika, pateikiu jums kad ir nelabai įvairius (nes buvę tik 3 toršerinių šviestuvų modelių modifikacijos), bet klasikinius sovietinės eros šviestuvų atvaizdus:

                                        1. RTU 01 Majak. Šis ir dar keli yra prie buvusios "Jūratės" viešbučio padalinio "Kąstytis" korpuso, deja neveikiantys.




                                        2. RTU 01 Ogoniok. Kadangi jau yra nupaveiksluota galybė šių šviestuvų, pateikiu nuotrauką prie viešbučio Urbo Kalnas, nes ten jų tikrai didelis kiekis. Tiesa, jie dar ir veikia, nes 3 metus iš eilės Urbo kalne bazuojasi Vilniaus "In Vino" restoranas, tad praeitais metais reguliariai buvo įjungiami, deja labai mažai buvo veikiančių (matyt surūdijo seni droseliai ar kontaktai), tad švietė tik keli gyvsidabriniai, ir dalis perdarytų su taupiomis lemputėmis. Kiek žinau "In Vino" išsinuomavo ar nusipirko "Urbo kalno" viešbučio kompleksą, ir intensyviai jį remontuoja, gali būti jog greitai pakeis ir visus senus esančius šviestuvus.



                                        3. RTU 06 šviestuvai kelyje link švyturio. Praeitais metais dėl kažkokio gedimo linijoje šie šviestuvai išsijunginėdavo kai jų veikdavo per daug vienu metu.



                                        4. RTU 06 burbulinis šviestuvas iš arčiau.



                                        5. Įdomusis eksponatas: RTU 06 šviestuvas su antivandalinėmis grotelėmis. Jis esti prie to pačio Urbo kalno giraitėje nuo Taikos prospekto. Šis drąsiai galiu sakyti paskutinis Nidoje, ir galbūt vienas iš paskutinių Lietuvoje, nes neesu jų kur nors matęs. Deja nebeveikia, matyt todėl jog turėdamas IP tik apie 23 neatlaikė gamtos stichijų.



                                        6. Tas pats šviestuvas iš arčiau.



                                        7. Railmano fotografuotas RTU 02 su antivandalinėmis grotelėmis. Praeityje miesto šviestuvų esant daugumai RTU 02 modelio, savivaldybė juos prižiūrėdavo ir reguliariai dažydavo. Pagrinde, baltos grotelės ir stulpas, žalias stogelis, droselio dėžutė bei saugiklių dėžutė. (Aišku būdavę ir kitos variacijos)



                                        8. RTU 02 su antivandalinėmis grotelėmis, radau senoje aikštelėje.



                                        9. RTU 02 toje pačioje aikštelėje.



                                        10. RTU 02 kiek skaičiau šioje temoje, naujausia versija.



                                        11. RTU 02. Buvęs su pieninio stiklo temdytuvu, tačiau sudaužytas. Ta pati aikštelė.



                                        12. RTU 02 su antivandalinėmis grotelėmis, radau miške šalia "Auksinių kopų" viešbučio korpuso, matyt kažkokio laisvalaikio komplekso ar aktų salės pastato liekanų. Iš sistemos griozdiškumo (2 šviestuvai su kažkokia aukštos įtampos spinta ir kirtikliu, surūdijusių iki byrėjimo), ir surūdijimo lygio galima teigti jog jie nenaudojami jau labai labai seniai.



                                        13. Kitas iš dviejų RTU 02 šviestuvų, jų stulpų aukštis vos 1 m 90 cm, galima lengvai pasiekti. Šiam dar labiau nepasisekė.



                                        Štai tiek žinių iš senų klasikinių šviestuvų "operos". Kitą pranešimą skirsiu naujų toršerinių šviestuvų apžvalgai.
                                        Dėkui už dėmesį.
                                        Paskutinis taisė Lich; 2011.06.01, 22:05. Priežastis: Pakeistas modelis RTU 04 į RTU 06

                                        Comment


                                          Jaučiu, Lich padirbėjo Nidoje nuoširdžiai
                                          Šiandien publikuoju, ką esu paruošęs, o tada lauksiu Lich fotoreportažo ir papildysiu, jei dar bus kuo

                                          Ramiai pro tarybininę klasiką praeiti negaliu...



                                          Antivandaliniai:


                                          Ir ko gero vienintelis Nidoje su stikliniu plafonu:


                                          Beje, visi aukščiau esančiose nuotraukose matomi šviestuvai šviečia
                                          Tiesa, ant kalniuko porą aptikau nešviečiančių:


                                          Korpusai naujesnio modelio, stogeliai - nuo senesnio modelio (neveikiantis - tas tolimesnis).

                                          .....
                                          Paskutinis taisė railman; 2011.05.19, 17:02.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X