Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Ekonomikos naujienos (archyvas)

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Numatoma iki 20 proc. sumažinti gyventojų pajamų mokestį, iki 400 litų padidinti neapmokestinamąjį minimumą

    Vyriausybė per artimiausius keturis darbo mėnesius išnagrinės galimybes iki 20 proc. sumažinti gyventojų pajamų mokestį ir iki 400 litų padidinti neapmokestinamąjį minimumą (NM).

    Šiuo metu gyventojų pajamų mokestis siekia 27 proc., o NM – 290 litų.

    Iki 2008 metų Vyriausybė ketina pasiekti, kad vidutinis darbo užmokestis (VDU) padidėtų iki 1800 litų, minimali mėnesio alga (MMA) – iki 800 litų, o vidutinė senatvės pensija - iki 650 litų per mėnesį.

    Antrajame šių metų ketvirtyje VDU prieš mokesčius buvo 1,52 tūkst. lito, MMA – 600 litų, o vidutinė senatvės pensija rugpjūtį, turintiems būtinąjį stažą – 516,4 lito.

    Tai numatyta trečiadienį patvirtintose Vyriausybės 2006–2008 metų programos įgyvendinimo priemonėse.

    Pagrindinis 14-osios Vyriausybės tikslas - garantuoti tolesnį ekonomikos augimą, skatinti verslą ir investicijas, rengtis euro įvedimui ir įsijungimui į Šengeno erdvę, pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

    Vyriausybė numato tobulinti našlaičių ir našlių pensijų skyrimo tvarką bei nuosekliai didinti motinystės (tėvystės) pašalpas. Ketinama parengti įstatymų projektai, kuriuose nustatyta išmokų mokėjimo tvarka kiekvienam vaikui iki 18 metų ir vyresniems, besimokantiems dieninėje bendrojo lavinimo mokykloje.

    Itin didelį dėmesį numatoma skirti tolesnei regionų raidai. Taip pat numatoma didinti mokslo ir švietimo sistemų finansavimą, toliau vykdyti reformas sveikatos apsaugos srityje, skatinti informacinių technologijų plėtrą, vystyti integruotą viešųjų interneto prieigų centrų tinklą, skatinti žinių ekonomiką.

    Taip pat rengiamasi suformuoti Investicijų skatinimo ir verslo sąlygų gerinimo komitetą, kuris palaikys nuolatinį Vyriausybės dialogą su asocijuotomis verslo struktūromis bei kitais socialiniais partneriais. Bus vykdomas verslo sąlygų gerinimo ir administravimo naštos mažinimo kasmetinis vertinimas.

    Vyriausybė taip pat numato išnagrinėti galimybę taikyti pelno mokesčio lengvatas investicijoms į mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą. Darbo grupė išvadas pateiks pirmajame 2007 metų ketvirtyje.

    Siekiant, kad ES struktūrinių fondų lėšos būtų naudojamos efektyviai ir skaidriai, ketinama taisyti tokios paramos skyrimo tvarką.

    Peržiūrint galiojančius įstatymus, bus siekiama sustiprinti kovą su korupcija valdžios institucijose ir ryžtingiau užkirsti kelią nesąžiningai konkurencijai versle.

    Pardavus „Mažeikių naftą“, gautos lėšos bus toliau naudojamos rublinių indėlių grąžinimui, kompensacijoms už valstybės išperkamą turtą ir kitiems valstybės įsipareigojimams vykdyti.

    Iki 2007 metų pabaigos numatoma paspartinti žemės reformą ir jos grąžinimą teisėtiems savininkams.

    Iki šių metų pabaigos turėtų būti parengta Ekonominės migracijos valdymo strategija bei priemonių planas. Kitų metų pirmajame ketvirtyje numatoma sukurti valstybinę regionų ekonominio socialinio išsivystymo mažinimo ir jų plėtros skatinimo programą.

    Siekiama didinti Lietuvos, kaip tranzito valstybės, patrauklumą, numatoma supaprastinti tranzito procedūrų tvarką. Ketinama modernizuoti tarptautinių automobilių kelių Lietuvos teritorijoje ruožus, plėtoti regioninės reikšmės (krašto ir rajoninių) kelių infrastruktūrą ir jos jungtis su pagrindinėmis automagistralėmis, išasfaltuoti 270 kilometrų žvyrkelių.

    Vyriausybė taip pat teigia numatanti pasiekti proveržį įgyvendinant svarbiausius infrastruktūros projektus – elektros tiltai Lenkija ir Baltijos jūra, Via Baltica, Rail Baltica. 2007 metų pirmajame ketvirtyje numatoma parengti įstatymo projektą dėl naujos atominės elektrinės statybos.
    JT Naujienos
    W. Churchill: "Niekada, niekada, niekada nepasiduokit".
    Burlenčių ir jėgos aitvarų maratonas, Šventoji 2007
    Buvęs "Elnio" odų ir avalynės fabrikas, Sinagoga ir Ch. Frenkelio vila Šiauliuose

    Comment


      Bankai ragina išlaidavimą keisti taupymu

      Ilgai mokę išlaidauti bankai ima gyventojus skatinti taupyti ir tokiu būdu mažinti vartojimą bei daryti teigiamą įtaką infliacijos rodikliams. Tačiau ir teoretikai, ir praktikai mano, kad gyventi skolon įpratintus žmones bus sudėtinga įtikinti taupyti, nes pagrindinis - būsimos naudos - argumentas yra labai silpnas, rašo dienraštis "Verslo žinios".

      "Jeigu mes sakome, kad nerimą kelia didėjantis vartojimas, gal vertėtų pamąstyti apie būdus, kaip skatinti žmones ne išlaidauti, o taupyti, kad nemaža išlaisvinamų pinigų suma nebūtų vien pravalgyta", - sakė "Hansabanko" valdybos pirmininko pavaduotojas Tomas Andrejauskas.
      Reklama

      Analitikų teigimu, kitąmet numatoma didžiulė grynųjų pinigų injekcija į rinką sukels vartojimą ir infliaciją.

      "Menkas taupymas gali skatinti ne tik infliaciją, bet yra ir didelio einamosios sąskaitos deficito priežastis, nes investicijos auga sparčiau negu visos ekonomikos taupymas", - sakė "DnB NORD" prezidento patarėjas Vadimas Titarenka.

      Lietuvos banko Finansinio stabilumo skyriaus viršininkas Mindaugas Leika mano, kad mūsų šalyje vartojimo išlaidų augimas, taip pat investicijos skatina einamosios sąskaitos deficito augimą.

      "Lietuvai kol kas trūksta santaupų, todėl ji "importuoja" kitų, pirmiausia Europos Sąjungos šalių, gyventojų santaupas šalies ekonomikai plėtoti. Bankų paskolų, suteiktų įmonėms ir namų ūkiams, pavidalu jos įsilieja į šalies ekonomiką", - sakė jis.

      Kalbėdami apie būtinybę skatinti žmonės taupyti ekonomistai pripažįsta, kad tam reikės didelių pastangų, tačiau vis vien mano, kad Vyriausybės politika turi keistis - nuo paskatų skolintis turi būti pereita prie paskatų taupyti.

      Specialistai sako, kad pakeisti įsigalėjusį įprotį leisti pinigus į įprotį jų nešvaistyti bus sudėtinga ir dėl psichologinių motyvų.

      "Bankai siūlė paskolas, dabar kiekvienas elgeta gali pasiskolinti. Reklama suveikė, ir čia yra didžiulė bėda, nes daug kas skolinasi nesugebėdamas adekvačiai įvertinti savo pajamų", - sakė psichoterapeutas Raimundas Alekna.

      2007 metais gyventojams vien kompensacijomis už nekilnojamąjį turtą, žemę ir rublinius indėlius numatyta grąžinti apie 800 mln. litų. Jeigu bus parduota "Mažeikių nafta" ir Vyriausybė, kaip žadėjusi, gautus pinigus išdalys visiems nuvertėjusių rublinių indėlių savininkams, grynųjų pinigų masė gyventojų kišenėse padidės iki 1,5 mlrd. litų. Prie šios sumos prisidės dar keli milijardai litų atlyginimų.
      BNS
      W. Churchill: "Niekada, niekada, niekada nepasiduokit".
      Burlenčių ir jėgos aitvarų maratonas, Šventoji 2007
      Buvęs "Elnio" odų ir avalynės fabrikas, Sinagoga ir Ch. Frenkelio vila Šiauliuose

      Comment


        Trečiąjį 2006 metų ketvirtį bendrasis vidaus produktas padidėjo 6,3 procento

        Statistikos departamentas praneša, kad, remiantis turimais statistiniais duomenimis ir ekonometriniais modeliais, per trečiąjį 2006 m. ketvirtį bendrasis vidaus produktas siekė 21540 milijonų litų veikusiomis kainomis ir, palyginti su trečiuoju 2005 m. ketvirčiu, padidėjo 6,3 procento (pokyčiui skaičiuoti naudojamas grandininio susiejimo metodas pridėtinių verčių, įvertintų ankstesnių metų kainomis, indeksams).

        Trečiąjį šių metų ketvirtį bendrosios pridėtinės vertės augimas sulėtėjo dėl sumažėjusios augalininkystės produkcijos ir išaugusių žemės ūkio produkcijos kainų. Trečiąjį šių metų ketvirtį pridėtinė vertė sparčiausiai didėjo statybos ir finansinių paslaugų veiklos rūšių įmonėse.

        Per tris 2006 m. ketvirčius bendrasis vidaus produktas siekė 59060 milijonų litų veikusiomis kainomis ir, palyginti su atitinkamu 2005 m. laikotarpiu, padidėjo 7,7 procento.

        Trečiąjį 2006 m. ketvirtį vienam šalies gyventojui teko 6349 litai bendrojo vidaus produkto.
        STD

        Comment


          Parašė Bizkit-D Rodyti pranešimą
          Šiais metais šalies ekonomika išaugs 6,8 proc., kitąmet - 6,5 proc., o 2007 m. - 6,2 procento.
          Čia buvo 2005 - 2006 ir 2007 metų prognozės.
          Ką gi lenkiame prognozes
          Lietuvos bankas prognozuoja spartų BVP augimą
          Lietuvos bankas prognozuoja, kad šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet, palyginti su 2005 metais, išaugs 8 proc., o 2007 BVP augimas sulėtės iki 6,7
          2005 metų pabaigoje buvo prognozuotas 6,5 proc. dabar kai liko visai nedaug iki metų pabaigos 8 proc. Tad žiūrint į perspektyvą kažin ar bus sulėtėjimas. Pastebėjau kad visuomet prognozuoja su atsarga.

          Comment


            Nezinau, ar tai tinka i "naujienu" kategorija, taciau atrodo, kad buvo "atnaujinta" CIA faktu knyga, kur pateikiami duomenys apie saliu ekonomikos rodiklius.

            BVP vienam gyventojui (PPP)

            -Lietuva: $13,700 (2005 est.)
            -Latvija: $13,700 (2005 est.)
            -Estija: $17,500 (2005 est.)

            Idomu tai, kad Estijos ir Latvijos duomenys atnaujinti ne seniau, kaip pries savaite (tuomet paskutinikart tikrinau) ir ju BVP rodikliai buvo pakeisti, taciau Lietuvos rodiklis nepakeistas

            Zodziu estai (dabar jau ir latviai), mus ir vel "padare"


            Stai, ka pateikia IMF pagal 2005m duomenis (GDP per capita, PPP):

            -Lietuva: $14,158
            -Latvija: $12,666
            -Estija: $16,414


            IMF peteikiamas nominalus BVP per capita, 2005

            -Lietuva: $7,446
            -Latvija: $6,862
            -Estija: $9,727

            kuo tiketi? CIA ar IMF?

            Comment


              IMF geriau tiketi

              Comment


                na ką, ir čia jau užimam tradicinę vietą

                Comment


                  Geriau musiškiu statistikos departamentu
                  BVP tenka vienam gyventojui
                  2000-3263$
                  2001-3489$
                  2002-4078$
                  2003-5374$
                  2004-6551$
                  2005-7516$

                  Kaip matome per 5 metus paugome beveik dvigubai
                  Amerikonų akimis tai net daugiau negu dvigubai, nes jų doleris dabar ne toks brangus kaip buvo 2000

                  Comment


                    Parašė Sss Rodyti pranešimą
                    na ką, ir čia jau užimam tradicinę vietą
                    Tai kad užimam tą pačią vietą, kurią ir užėmėm - antrą pagal IMF. Pagal CIA latviai mus pasivijo, bet kaip sako John, latvių ir estų duomenys atnaujinti vėliau nei Lietuvos, tad tikėtina, kad per tą laiką ir Lietuvos BVP yra padidėjęs ir realiai mes lenkiam latvius.

                    Beje remiantis CIA duomenimis tarp Lietuvos ir Estijos BVP man atrodo per didelis skirtumas.
                    Įžvalgos.lt - FB - G+

                    Comment


                      http://www.lrytas.lt/?id=11633432161163330163&view=4

                      Popiezius siulo keisti pasaulio ekonomika is esmes.
                      Tik idomu, kaip tai siuloma padaryti, kad pasaulyje isvis neliktu badaujanciu.

                      Comment


                        Baltijos šalims ekonomikos nuosmukis neprognozuojamas

                        Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos ekonomikos yra vienos sparčiausiai augančių pasaulyje. Šiuo metu Baltijos šalių ir Lenkijos ūkiai auga net sparčiau nei 1997 metais, tačiau didžiausios Baltijos ir Šiaurės šalių finansų grupės „Nordea“ ekspertai šiandien pasirodžiusioje Baltijos jūros regiono apžvalgoje prognozuoja, kad ūkio augimas regione lėtės laipsniškai, todėl mažai tikėtina, kad Baltijos valstybės patirs tokį nuosmukį kaip 1998-aisiais, sakoma pranešime spaudai.

                        Nekilnojamojo turto rinka pagaliau stabilizuojasi ir paskolų apimčių augimas pasiekė viršūnę, todėl didžiausio nestabilaus augimo pavojaus nebeliko.

                        Tuo tarpu visos augimo galimybės dar neišnaudotos. „Baltijos šalys ir Lenkija taps rytojaus ekonomikos centrais Vakarų Europoje. Nereikia ieškoti ekonomikos tigrų toli Azijoje – jie yra prie pat mūsų durų slenksčio“, – teigia vyresnysis „Nordea“ analitikas Baltijos šalims ir Lenkijai Mika Erkkilä.


                        2007 m. Estijos ekonomikos augimas, palyginti su šiais metais, sulėtės nuo 12 proc. iki 9,5 proc. Skolinimosi taisyklių griežtinimas davė naudos, nes atrodo, kad paskolų apimties augimas pasiekė viršūnę. Nekilnojamojo turto kainos taip pat stabilizuojasi. Infliacijos lygis ir toliau bus pakankamai aukštas, o tai reiškia, kad narystė Europos pinigų sąjungoje nereali iki 2009–2010 m.


                        Latvijoje yra ženklų, kad 10 proc. viršijantis BVP augimas stabilizuojasi. Jei, kaip tikimasi, plėtra sulėtės, tai pristabdys ir nekilnojamojo turto rinką. Tiesa, rizika, kad artimas ūkio perkaitimui augimas išliks, tebeegzistuoja. Turint galvoje, kad darbo jėgos ir toliau stigs, atlyginimų augimas išliks ir infliacinis spaudimas nemažės.


                        Lietuvoje pastebimi ekonomikos perkaitimo ženklai, tačiau nepaisant 8 proc. BVP augimo, konkurencingumas smarkiai nesumažėjo. Be to, nekilnojamojo turto kainos stabilizuojasi. Todėl labiausiai tikėtina laukti augimo lėtėjimo. Šalies valdžia tikriausiai vėl atnaujins siekius prisijungti prie Europos pinigų sąjungos, šį kartą nustatydama 2010 metų datą. Šių pastangų rezultatas kol kas sunkiai prognozuojamas.


                        Lenkijos namų ūkių ir įmonių padėtis gera. Stiprėjanti vidaus rinkos paklausa, tikėtina, užtikrins didesnį ekonomikos atsparumą numatomam pasaulio ekonomikos sulėtėjimui kitais metais. Kadangi infliacija auga dėl nuolatinio spaudimo didinti atlyginimus, tai turėtų paskatinti pirmą rimtą šalyje palūkanų šuolį. Viską lemiantis veiksnys šiuo atveju bus valdžios politinės nuostatos.


                        Baltijos šalių narystė EPS buvo atidėta ir tiksliai nežinoma, kada jos vėl mėgins prisijungti. Vyriausybės negali atidėti narystės pastangas neribotam laikui, nes tai taip pat susiję su tam tikra rizika. „Jei šios šalys nori netolimoje ateityje prisijungti prie EPS, jos turės priimti neatidėliotinus sprendimus“, – pažymi Mika Erkkilä.
                        www.DELFI.lt
                        W. Churchill: "Niekada, niekada, niekada nepasiduokit".
                        Burlenčių ir jėgos aitvarų maratonas, Šventoji 2007
                        Buvęs "Elnio" odų ir avalynės fabrikas, Sinagoga ir Ch. Frenkelio vila Šiauliuose

                        Comment


                          Darbo užmokestis per metus padidėjo penktadaliu

                          http://www.delfi.lt/news/economy/bus...hp?id=11344877
                          Vilnius? Kaunas?? Klaipėda!!!

                          Comment


                            Labai išsamus dokumentas apie Baltijos šalių ekonomikos augimą per tris pirmuosius šių metų ketvirčius, pasistudijuokit

                            "Baltijos regiono apžvalga" 2006 m. lapkričio mėn. (.pdf formatas):

                            www.hansa.lt/files/apzvalgos/br2006.11.pdf
                            Paskutinis taisė ; 2006.12.10, 02:46.
                            Įžvalgos.lt - FB - G+

                            Comment


                              Gal ne visiems pasirodys aktualu, bet ivyko sis tas idomaus: Las Vegas'as nebera didziausias pasaulio azartiniu losimu centras, si varda pereme Macao (ir, ko gero, visam laikui, turint galvoje turtejncia Kinija ir kinu aistra azartiniams zaidimams). Taigi, nuo siol turbut reiktu sakyti nebe "Macao - Azijos Las Vegasas", bet "Las Vagasas - Amerikos Macao"

                              Macao turns tables on Las Vegas
                              http://www.theaustralian.news.com.au...-36375,00.html

                              Sis straipsnis yra ir "FT Companies and Markets", bet kazkodel online jo nerandu.
                              Paskutinis taisė John; 2006.12.20, 00:41.

                              Comment


                                Dar viena spyga i Rytu puse

                                "PKN Orlen" planuoja investuoti į Mažeikių gamyklą 700-900 mln. JAV dolerių

                                | 2006 12 19 17:23:08 |

                                Lenkijos naftos koncernas "PKN Orlen" per ateinančius penkis mėnesius planuoja investuoti į ką tik įsigytą Mažeikių naftos perdirbimo gamyklą 700-900 mln. JAV dolerių, interviu lenkų radijo stočiai "Radio PIN" antradienį pareiškė "PKN Orlen" generalinis direktorius Igoris Chalupecas.

                                "PKN Orlen" užbaigė Lietuvos naftos komplekso "Mažeikių nafta" perėmimą už 2,34 mlrd. JAV dolerių praėjusį penktadienį, gruodžio 15 dieną.

                                "Manome, kad didžiąją dalį investicinių planų finansuos pati naftos perdirbimo gamykla", - pridūrė I.Chalupecas.

                                Jo teigimu, neseniai nuo gaisro nukentėjusi naftos perdirbimo gamykla turėtų atstatyti visus gamybinius pajėgumus per ateinančius 6-9 mėnesius, o visiška Lietuvos naftos komplekso integracija į "PKN Orlen" struktūrą užtruks maždaug dvejus ar trejus metus.

                                Paklaustas apie naftos tiekimą naftos perdirbimo gamyklai, I.Chalupecas pabrėžė, kad tai nėra didžiausia problema. "Naftos tiekėjų yra daugybė... ir vienas iš tikslų - įvairinti naftos tiekimo šaltinius", - pareiškė I.Chalupecas ir pridūrė, kad naftos perdirbimo gamykla gali veikti ir neturėdama rusiškos naftos.

                                Pasak "PKN Orlen" vadovo, pagrindiniai "Mažeikių naftos" produktų gavėjai - Amerikos ir Vakarų Europos rinkos, ir Lenkijos koncernas nenorintis jų prarasti.

                                I.Chalupecas taip pat patvirtino ankstesnius pranešimus, kad koncernas artimiausiu metu sieks įsigyti naftos telkinių.

                                PAP-BNS

                                Comment


                                  Parašė John Rodyti pranešimą
                                  Dar viena spyga i Rytu puse
                                  Nesuprantu ko EU delsia, bet reikia kuo skubiau atsivesti alternatyvų dujotiekį, kuris pasiektų ir Baltijos valsybes. Tuomet ne tik špygą galėtumėm rusam rodyt, bet ir dar vieną aiškesnį ir paprastesnį ženklą.

                                  Comment


                                    Idomu, kokios nuotaikos siuo metu vyrauja Kremliuje? Paskutiniu metu jiems kazkaip nelabai sekesi
                                    Beje, dar pagalvojau, kas visgi butu buve, jei blogieji konservatoriai 1999m MN butu pardave ne blogajam Williams, o gerajam Lukoil? Ar butume sulauke tokios grzios (ir pelningos) pabaigos?

                                    Comment


                                      Parašė John Rodyti pranešimą
                                      Idomu, kokios nuotaikos siuo metu vyrauja Kremliuje? Paskutiniu metu jiems kazkaip nelabai sekesi
                                      Beje, dar pagalvojau, kas visgi butu buve, jei blogieji konservatoriai 1999m MN butu pardave ne blogajam Williams, o gerajam Lukoil? Ar butume sulauke tokios grzios (ir pelningos) pabaigos?
                                      Tata Landsbergis dar kartą parodė savo įžvalgumą.
                                      Geriau parduot pirmus 20proc už 30mln, o likusius 30proc uz 2mlrd., nei iškart 50proc uz 500mln ir turėt Ivaną pašonėj
                                      www.scriptorium.ie

                                      Comment


                                        Parašė John Rodyti pranešimą
                                        Gal ne visiems pasirodys aktualu, bet ivyko sis tas idomaus: Las Vegas'as nebera didziausias pasaulio azartiniu losimu centras, si varda pereme Macao (ir, ko gero, visam laikui, turint galvoje turtejncia Kinija ir kinu aistra azartiniams zaidimams). Taigi, nuo siol turbut reiktu sakyti nebe "Macao - Azijos Las Vegasas", bet "Las Vagasas - Amerikos Macao"

                                        Macao turns tables on Las Vegas
                                        http://www.theaustralian.news.com.au...-36375,00.html

                                        Sis straipsnis yra ir "FT Companies and Markets", bet kazkodel online jo nerandu.
                                        Na, bet niekas nenuneigs, jog Las Vegas "brand" yra pakankamai stiprus, ir vargu ar koks nors Macao jį savo prekės ženklu kad ir po kokių 50 metų nurungtų.

                                        Comment


                                          /\
                                          Amerikiečiams, Europiečiams - taip, bet visiems Azijakams tai spėju jis jau seniai - No.1, o su sąlyga, kad jų yra daugiau, tai tikriausiai nesunku jam bus įsitvirtint kaip geriausiu, šauniausiu ir kitokiu -iausiu.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X